продукт против подхлъзване
изисквания за антислип обезпечаване
Антислип систем ®

Специално покритие против подхлъзване

През февруари 2016г. влезе в сила Наредба №2 от 29 януари 2016 г. за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл спа) център“, „спа център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център“, издадена от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването.
Доколко всичко, което държавата се опитва да регулира, чрез този поднормативен акт се подкрепя и е от полза за бизнеса, ще покаже времето. Трябва да приветстваме факта, че нашето законодателство се приближава все повече към европейското в сферата на качеството на обслужването, свързано с безопасността на клиента и персонала.

Съгласно наредбата, центровете за отдих, които искат да носят наименования като СПА, балнео, уелнес и таласотерапевтични трябва да се сертифицират. Хотелите ще получават сертификация само ако предлагат на клиентите си точно определени условия за почивка и услуги.
Под внимание ще се вземат качеството на обслужването, както и квалификацията и стажът на кадрите. Например, хотелите, които имат басейни и искат да се сертифицират като СПА, трябва да предоставят на клиентите си сауна, парна баня, душове.

Според новите изисквания СПА-центровете трябва да имат басейн, дълбок не по-малко от 1,2 метра. Два метра от повърхността около него трябва да са със специално покритие против подхлъзване, а съблекалните към басейна трябва да са на не повече от 60 метра разстояние.
Изискват се и шезлонги, точно определено място за спасител и точно описание на химичния състав на водата.
С въвеждането на задължителните минимални изисквания ще се знае кой хотел, какво предлага в действителност. За да си сложи към наименованието СПА, ще е нужен фитнес. Управителят на СПА-центъра трябва да има висше образование и да знае поне един чужд език.
Кинезитерапевтите, рехабилитаторите и медицинските сестри също трябва да имат медицинска и езикова квалификация

Предстои да бъде създаден и регистър на сертифицираните центрове, който ще бъде достъпен онлайн, за да сме наясно къде и каква услуга можем да получим.

Всички организации, които желаят да бъдат сертифицирани по реда на Наредба №2 от 29 януари 2016 г., следва да имат предвид и изисквания за подсигуряване на специално покритие против подхлъзване.

Ето кратка извадка на текстовете, които имат значение в случая и където Антислип България има възможност да съдейства с противохлъзгащото покритие Антислип систем®. Разбира се, всеки ръководен кадър е запознат с всички критични точки в съответния обект, където е целесъобразно да се положи Антислип систем®:

В чл. 4. (1) Минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, предлагани услуги и минималните задължителни изисквания
към персонала и лицето с функции по управление на балнеолечебните (медикъл СПА), СПА, уелнес и таласотерапевтичните центрове се определят съответно в приложения № 1, 2, 3 и 4.

Приложение № 1, 2 и 4 към чл. 4, ал. 1
Минимални задължителни изисквания
II. Изисквания към обзавеждането и оборудването
1. Закрит плувен басейн:
1.1. дълбочината на басейна е минимум 1,2 м;
1.2. различните дълбочини на басейна се обозначават ясно по ръбовете му;
1.3. в най-плитката и най-дълбоката част на басейна има стълби с перила;
1.4. забранени са трамплини и платформи за гмуркане;
1.5. два метра от повърхността около басейна се облицова с материали със специално покритие против подхлъзване.

Коментирай

Click here to post a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

header-banner-herald

Pin It on Pinterest

Share This