Статии и медии

Работодатели нащрек!

Antislip- who is responsible for falls
Antislip- who is responsible for falls

Дефектите по подовете и настилките не трябва да се пренебрегват!

Знаете ли, защо в спа центрове, басейни, ресторанти или супер маркети се поставят предупредителни табели, ако подът е току-що измит или има разлята течност?


Това е така, защото Вашата пълна безопасност от подхлъзване, спъване или падане не е осигурена на обществени места (сгради, магазини, заведения, офиси и др.)

В случай, че бъдете наранени или се самонараните в резултат на подхлъзване в магазин, търговски център, офис, кафене, басейн, хотел, то вие сте в законното си право да предявите иск за обезщетение, ако злополуката не е по ваша вина. Най-често злополуки при подхлъзване или спъване са предизвикани от хлъзгави плочки и тротоари, полирани настилки, в съчетание с наличието на вода върху тях.

На работното място също много често се стига до злополуки при падане. При небрежност на работодателя или Ваш колега може да се стигне до подобни инциденти, като обичайно причина за това е разлята течност. В тези случаи работодателят отново носи отговорност пред Вас.

В законното си право сте да предявите иск за обезщетение (при подхлъзване или падане на мокра повърхност), но за да получите такова, е необходимо да докажете, че управителят или собственикът е знаел за рисковия район и не е взел никакви мерки. По време на делото е необходимо да можете да докажете, че има виновен за злополуката. При непълна вина е добре да докажете поне частична.

Ако не можете да намерите виновник, то направете снимки на мястото, където сте се наранили по време на инцидента.

Необходимо е да се докаже, че някой е знаел за опасността, но не е предприел нужните мерки.

Ако успеете да докажете, че има виновен, то вие ще можете да възстановите загубите си от морални щети, но също така и материални такива (разходи по лечение, лекарства и др.), загуби в следствие на отсъствие от работа, както и други загуби (например, не сте могли да отидете на планираната почивка). На първо време ще се наложи да покриете лекарствата си сам, но адвокатът ви ще съдейства за пълното възстановяване на всички загуби.

Делата по злополуки при подхлъзване, спъване и падане могат да се водят и на принципа „no win no fee”, т.е. адвокатските услуги са безплатни, докато не се спечели делото, разбира се, извън нормативно определените такси.

Рискът е изцяло за адвокатската кантора, от вас не се очаква финансова обвързаност. След успешен завършек на делото виновната страна или неговата застрахователна агенция покриват разходите ви. Например – кухненски работник претърпял травма в коляното, поради подхлъзване, сервитьорка с травма на коляното и гръбначния стълб след подхлъзване върху мазен под, чистач в хотел след подхлъзване в банята в следствие на дефектен душ и др.

Чрез Вашата активност, работодателите ще бъдат подпомогнати в изграждането на едно по-нормално, човешко отношение спрямо служителите/клиентите си. Защото, както знаем, непознаването на закона не е извинение за никого.

Така и незаинтересоваността също не е извинение, особено, когато на българския пазар вече съществува продукт, който отговаря на изискванията и на двете страни.

От гледна точка на работодателя, Антислип продуктът запазва третираните повърхности непроменени, като драстично намалява риска от произшествия, докато от гледна точка на служителя/потребителя това е сигурност за здравето му.

Не е за подценяване и моментът, че всеки от нас, в качеството си на потребител, би погледнал много позитивно на компания, община, хотел, спа център или личност, проявили отношение и инициатива, и са внедрили подобно решение срещу подхлъзване при мокри повърхности.

Затова, скъпи работодатели, бъдете отговорно нащрек.

Коментирай

Click here to post a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

header-banner-herald

Pin It on Pinterest

Share This